Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Dlouhý nos petici k farmářským trhům na Jiřáku

Trhy na Jiřáku od roku 2010 provozuje spolek Archetyp, tehdy byl v Praze průkopníkem. Radnice za organizaci nejprve platila, pak byl vztah chvíli bezúplatný a až od roku 2014 vybírá radnice od organizátora 100 tis. Kč měsíčně, což je suma v Praze velmi nadprůměrná. Trhy si zachovaly kvalitu a oblibu farmářů i návštěvníků.

Výběrové řízení na nového provozovatele vypsala radnice s odůvodněním, že chce zvýšit kvalitu trhu. Vítězem se však stala firma bez historie a zkušeností. Proti tomu se oprávněně zvedla vlna odporu, reprezentovaná peticí, kterou podepsalo nejméně 4 tis. lidí. Starostka označila petici za nátlakovou akci a zvolila se svým kolegou Bellu bizarní řešení. Rada soutěž včera zrušila a schválila záměr svěřit trh Správě zbytkového majetku a.s., společnosti založené MČ pro správu bytů, také bez předpokladů pro dobrou správu trhu. Firma měla být ještě minulý rok zlikvidována jako nadbytečná a dodnes ji chybí stálé vedení.

Místostarosta Bellu rozhodnutí odůvodnil v mediích tím, že trhy takto provozuje třeba Praha 6. Neověřil si však, že trhy na Vítězném náměstí provozuje pro dejvickou radnici spolek Farmářské trhy. V Praze dnes neexistuje farmářský trh organizovaný přímo městem nebo městskou společností. Výjimkou je trh na Kubánském nám., který organizuje společnost Praha 10 – Majetková a.s., avšak několik let se ztrátou (v roce 2015 1,3 mil. Kč).

Rozhodnutí vypadá na truc signatářům petice. Tlačili jste na zrušení výběrka, tak tady máte, trhy ale dáme svojí firmě, neměli jste tak tlačit. Dlouhý nos.

Reklama