Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Hazard s kempem na Pražačce

Tento týden bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového nájemce kempu na Pražačce, známého pod značkou Camp Žižkov Prague. Oblíbené místo setkávání provozované s nesamozřejmým vkusem a originalitou se tím ocitá v ohrožení. Proč městský správce pozemku odmítl se současným provozovatelem jednat o ceně a rozhodl se na prahu nové sezóny vypsat výběrové řízení, není úplně jasné. Oficiálním důvodem jsou úspory, současný provozovatel údajně málo platí. Řada okolností ale nasvědčuje spíše tomu, že kemp má provozovat někdo jiný.

Kemp na Pražačce je unikátní spojení tábořiště, venkovního baru s bohatým kulturním programem a zázemím pro děti. Toto v městském měřítku unikátní a populární místo postupně vybudoval pan David Renza, který si objekt od města poprvé vypůjčil v roce 2003, tehdy jako travnatou plochu. Smlouva o výpůjčce pozemku pak byla každý rok obnovována a současný provozovatel na své náklady postupně vybudoval kemp s veškerým zázemím. Venkovní bar a gril, recepci, WC, kavárnu, oplocení nebo rozvody elektrického proudu k jednotlivým táborovým stanovištím. Do začátku loňské sezóny 2015 své investice vyčíslil na 2,2 mil. Kč.

Koncem minulého roku byl do vedení Sportovního a rekreačního areálu Pražačka (SaRAP), příspěvkové organizace MČ Praha 3, která má prostor kempu ve své správě, jmenován nový ředitel. Václav Bartásek, původním povoláním auditor, dostal od radnice úkol, zvýšit výnosy a snížit provozní náklady SaRAP, aby městská část nemusela SaRAP dotovat tak velkým provozním příspěvkem. Jeden z prvních úsporných kroků pana Bartáska míří k oblíbenému kempu, jehož provozovatel údajně platí za výpůjčku pozemku málo. Pokud je nájemce spolehlivý, ale platí málo, jako první na řadu obvykle přichází jednání o zvýšení ceny nájemného. Ředitel Bartásek ale od začátku odmítal žádosti o jednání ke zvýšení ceny a místo toho se rozhodl pro radikální krok – vypsání výběrového řízení. Přestože veškeré zařízení kempu je ve vlastnictví pana Renzy, který v případě neúspěchu ve výběrovém řízení celý kemp zřejmě demontuje a odveze. Přestože plánování letošní sezony je již v plném proudu.

Představitelé radnice, starostka Hujová nebo místostarostové Bellu či Materna od kroků pana Bartáska dávají ruce pryč, nebo výběrové řízení přímo podporují. Jde přece o nejtransparentnější způsob jak maximalizovat zisk z pronájmu. Vypsání výběrového řízení a apriorní neochota jednat se současným provozovatelem o podmínkách jeho dalšího fungování je výrazem neúcty a přezíravosti k práci, kterou zde současný provozovatel za celá léta vykonal.

V poměrech městské části je neobvyklé pronajímat nebytové prostory pouze na 1 rok, pravidlem je nájem na dobu určitou 5 let nebo na dobu neurčitou. Městská část si navíc vyhrazuje právo uzavřít smlouvu bez výběrového řízení např. v případě, kdy chce zajistit v dané oblasti chybějící službu, třeba pekaře. Navíc SaRAP není vázán žádným zákonem nebo interním předpisem k vypsání výběrového řízení. Proč ta přísnost v případě kempu?

Způsob výběru nového provozovatele přitom vzbuzuje několik otazníků:

  • Lhůta pro podání nabídky je pouze 1 týden. Tím jsou zvýhodněni uchazeči, kteří o vypsání výběrového řízení věděli dopředu. Časová tíseň způsobená blížícím se startem sezony nemůže být omluvou, SaRAP se pro výběrové řízení přece rozhodl dobrovolně.
  • Doba nájmu je stanovena pouze na 1 rok. Ředitel Bartásek tvrdí, že na delší dobu mu městská část pronájem nedovolí uzavřít. Bude SaRAP za rok organizovat nové výběrové řízení? Jistotu pro provoz kempu to uchazečům rozhodně nedává.
  • Kemp nesmí být v provozu v měsících lednu a únoru, přestože je požadováno nájemné. Tyto měsíce musí provozovatele využít výhradně pro přípravu na další sezonu. Důvod a účel tohoto opatření není znám. Jak se bude nájemce připravovat na novou sezonu, když nebude mít jistotu, že kemp bude nadále provozovat? Stavební práce navíc není vhodné provádět v mrazu.
  • Kvalifikačním předpokladem pro účast ve výběrovém řízení je zkušenost s pořádáním alespoň 30 společenských akcí v posledních 5 letech. Nikoli provoz kempu nebo ubytovacího zařízení.
  • Z podmínek výběrového řízení není zřejmé, kdo ponese náklady na výstavbu zařízení kempu v případě, že současný provozovatel neuspěje a své zařízení demontuje. Pro stanovení výše nabídky je to mimořádně významná okolnost.

Takto nastavené výběrové řízení nezaručuje, že bude vybrán provozovatel, který dokáže kemp provozovat s citem, vkusem a péčí toho současného. Takto nastavené výběrové řízení dokonce nezaručí ani to, že SaRAP dostane skutečně ekonomicky výhodnou nabídku. Takto nastavené výběrové řízení je zkrátka nefér.

O budoucnosti kempu a důvodech vypsání výběrového řízení jsem měl možnost hovořit snad se všemi zainteresovanými, panem Bartáskem, Renzou, s místostarosty Bellu a Maternou. Z těchto rozhovorů jsem si ale neodnesl žádnou informaci, která by mě zbavila dojmu, že současný provozovatel kempu je nepohodlnou osobou a kemp má prostě a jednoduše provozovat někdo jiný. Kdo to bude, uvidíme zřejmě již za týden.

Reklama