Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Plán pro rozvoj žižkovského nádraží není ani po 15 letech

Podmínkou pro rozvoj nákladového nádraží je vytvoření urbanistické koncepce. S touto myšlenkou přišla městská část, věřte nevěřte, už v roce 2001. O pět let později pak byla proti salámové metodě zástavby schválena stavební uzávěra a v roce 2008 podala MČ podnět na změnu územního plánu s cílem vytvořit masterplan pro celé území. O schválení této změny se pod kódem Z2600 jedná dodnes.

Poté, co se podařilo zabránit stavbě obchodního centra v severní části, to vypadalo, že se koncepce konečně podaří projednat. Rada MČ však požádala o ukončení projednání Z2600. Území změny je prý třeba ještě rozšířit o další pozemky až na Jarově nebo na Olšanské, aby to bylo skutečně koncepční. Území vymezené Z2600 přitom posledních 9 let nikdo nezpochybnil. Jakoby starostka vypouštěla mediální mlhu, která má zakrýt jiné úmysly.

Povídá se, že prosazováním dokončení Z2600 jdeme na ruku Sekyrovi. Zřejmě je to odplata za to, že jsme označili dohodu o spolupráci MČ s Central Group za nevýhodnou. Projednání nové změny přitom znamená zdržení nejméně o dva roky. Nejde přitom o to, aby mohl rychle stavět Sekyra, ale o zahájení přípravy konverze a využití budovy nádraží a schválení ucelené koncepce, podle které se může stavět třeba příštích 30 let. Sekyra, Central Group, všichni.

Namísto toho první kolečko salámu nakrojil Central Group. Prý to muselo být, v územním plánu už má stavební pozemky a k tomu postaví školku. A kde bude škola?

„Jistě, paní starostko.“ Tu koncepci rozvoje opravdu chceme.

/Psáno pro Radniční noviny Prahy 3 - duben 2017/
Reklama