Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Příliš hlučná Parukářka

Obyvatelé z okolí Parukářky bombardují radnici stížnostmi na nadměrný hluk z koncertů. Trpělivost jim dochází každoročně v květnu a červnu, kdy se tu konají někdy tři i více koncertů týdně. Nelze se jim divit.

O oblíbenosti akcí na Parukářce na druhé straně svědčí jejich vysoká návštěvnost. Úkolem radnice je vyvážit veřejný zájem svobody shromažďování, kulturního vyžití a práva obyvatel na zdravé životní prostředí. MČ Praha 3 je správcem Parukářky a konání akcí povoluje v samosprávné působnosti. Je přitom dosud benevolentní a povolení vydá každé akci, která nemá charakter komerční prezentace.

V pozici místostarosty jsem měl na letošní sezonu nachytán návrh stanovení pravidel pro hlučné hudební produkce na Parukářce. Je třeba je omezit na max. dva dny v týdnu a tyto dny dopředu pevně stanovit, např. na pátek a sobotu.

TOP 09 je v těchto krocích váhavější, namísto přijetí konkrétních opatření, zadali studii a hluková měření, na jejichž základě mají být konkrétní kroky teprve přijaty. Mluví se např. o lepším postavení podií, taková opatření však budou bezzubá. Zpracováním studie vedení radnice řešení problému jen odložilo.

Radnice si neví rady ani s hlukem z dopravy. Starostka Hujová sice napsala sympatický dopis hygienické stanici, že nesouhlasí s prodloužením výjimky pro překračování hlukových limitů na Želivského i po roce 2017. Současně však připouští možnost, že bude tolerovat stavbu obchodního centra na Nákladovém nádraží, které sem má každý den přilákat dalších 10 tisíc aut.

Příspěvek byl napsán pro Radniční noviny Prahy 3 7-8/2015

Reklama