Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Proč Parukářka potřebuje místní referendum?

Zastupitel za ODS Ondřej Pecha napsal v zářijových Radničních novinách Prahy 3, že „parku Parukářka nic nehrozí a celé referendum je jen virtuální realitou, která má zakrýt skutečné problémy.“ Byl to přitom on sám, který v pozici předsedy výboru pro územní rozvoj v roce 2009 souhlasil se změnou územního plánu pro pozemky zasahující do oblasti Parukářky. Proč jsem tedy s návrhem na vyhlášení referenda o využití lokality Parukářka před zastupitelstvo přišel? 

Odpověď je poměrně jednoduchá. Protože části pozemků zasahujících do parku jsou v soukromých rukou. A protože významná část politického spektra klade zájem ochrany soukromého vlastnictví a zisku nade vše, zejména nad zájem ochrany zeleně ve městě. Podívejme se však přece jen podrobněji na dvě kauzy, které nás k vyhlášení referenda přivedly.   

Kauza Zásobní zahrada

Pozemky západně od Central Parku patřily kdysi městské části Praha 3. V roce 2006 městská část provedla skandální směnu pozemků s firmou CP Praha s.r.o., kdy vyměnila 37 tis. m2 ploch pro sport a rekreaci za 4,6 tis. m2 ploch určených převážně k parkování kolem projektu Central Park (Více o tom v reportáži z pořadu Reportéři ČT ZDE.) Smlouvu tehdy podepsala starostka za ODS Milena Kozumplíková. Směněné pozemky pak od CP Praha koupila v roce 2009 společnost Ortenaria, která ihned poté požádala MČ Praha 3 o souhlas se změnou územního plánu z ploch pro sport a rekreaci na stavební pozemky. Byl jsem tehdy přítomen na jednání výboru pro územní rozvoj, který žádost odsouhlasil a Strana zelených byla tehdy první, kdo na případ upozornil. O propojení bývalého předsedy ODS Pavla Hurdy a firmy Ortenaria se dodnes spekuluje.

Reklama

Spor o další osud těchto pozemků byl pak jednou z příčin pádu koalice ODS – TOP09 v roce 2012. První zastupitelstvo pod vedením nové koalice v červnu 2012 schválilo návrh na změnu stanoviska městské části k územnímu plánu na těchto pozemcích a radnice od té doby drží nad pozemky ochrannou ruku. Dnes už ODS údajně změnit územní plán nechce, před 2 roky ale měla názor opačný. Jak to bude po volbách?  

Jedna z vizualizací záměru společnosti Ortenaria

O Kauze Zásobní zahrada točil v roce 2011 také dokumentarista Radim Knapp – VIDEO od 1:10 min.

Kauza bývalých pozemků Českého rozhlasu

Pozemek parc. č. 1780/28, kterého se týká druhá referendová otázka, leží na severním úpatí kopce Parukářka a zasahuje až k horní hlavní louce. V územním plánu je veden jako stavební pozemek. Do roku 2013 patřil Českému rozhlasu, který ho prodal současnému vlastníkovi – firmě WH Estate s.r.o. Ta přišla s prvními nápady na způsob zastavění pozemku, které budí velké obavy. Ty sdílí i Institut plánování a rozvoje hl.m.Prahy, který loni v listopadu podal podnět na změnu územního plánu, který má severní svah Parukářky před zástavbou ochránit. Podnět již podpořilo i zastupitelstvo Prahy 3 (usnesení ZDE), přesto nebyl dosud projednán v zastupitelstvu hlavního města.

Pracovní verze hmotové studie WH Estate

Na co se ptají otázky referenda?

Ohrožení některých částí Parukářky je zcela reálné, snahy o bagatelizaci referenda jsou jen mlhovou clonou. Občané Prahy 3 mají jedinečnou možnost zavázat městkou část, aby podnikla veškeré dostupné kroky v samostatné působnosti k ochraně pozemků vymezených otázkami č. 1 a 2 proti komerční zástavbě. Otázka č. 1 pokrývá téměř celou Parukářku, v ohrožení jsou však zejména pozemky okolo Zásobní zahrady. Otázka č. 2 se ptá na bývalé pozemky Českého rozhlasu, které jsou už dnes v územním plánu stavebním pozemkem, radnice však může s investorem jednat o přizpůsobení stavby nebo o odkupu pozemku.    

Vymezení pozemků otázek referenda

Pokud k referendu přijde alespoň 35% voličů, budou výsledky závazné pro jakoukoli další politickou reprezentaci městské části. Na rozdíl od jiných městských částí jsme referendum vyhlásili na termín komunálních voleb, ke kterým chodí okolo 40% voličů. Referendum tak má dobré podmínky pro úspěch.

Více o referendu na:

www.praha3.cz/referendum

www.koaliceparukarka.cz

www.referendumparukarka.cz