Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Centrum nového Žižkova podle Central Group a Evy Jiřičné

Central Group představil v červnu výsledky architektonické soutěže na budovy, které mají nahradit telekomunikační věž CETIN na Olšanské ulici. Eva Jiřičná, vítězka soutěže, navrhla při Želivského ulici postavit 3 kruhové věže dosahující výšky sto metrů.

Central Group se do projektu vrhl se sebevědomím hodným velikosti realitního obra. Soutěž vyhlásil v době, kdy na pozemcích podle platného územního plánu není možné stavět byty a město dosud neurčilo kapacity území. Koeficienty zastavěnosti v územním plánu totiž stanovují investorům limity pro rozsah bytových ploch. Central Group přesto v zadání soutěže již dopředu požadoval, aby návrhy měly alespoň 106 tisíc m2 ploch bytů. Nevím, co bude s návrhem Evy Jiřičné, když město rozhodne, že kapacity pro výstavbu mají být třeba poloviční. Tady se hraje vabank.

Odvahu k tomuto postupu dodala Central Group bývalá starostka Hujová, když v roce 2018 uzavřela za MČ s developerem nevýhodnou smlouvu o spolupráci. Praha 3 se zavázala nezdržovat přípravu výstavby a Central Group má za to postavit a na MČ převést třítřídní mateřskou školku. Že je takový závazek neúměrný velikosti projektu, je zřejmé.

Bydlet ve věži s terasou a výhledem na Prahu a zeleň Olšanských hřbitovů, to je představa, která v mnohých vyvolává nadšení pro tenhle projekt. Když zůstanu při zemi a zamyslím se, čím přispěje k řešení problémů našeho města jako nedostupnost bydlení, přebujelá automobilová doprava, deficity v dopravní infrastruktuře, nízká kvalita veřejných prostor nebo vysoký příspěvek ke klimatickým změnám, myslím, že bude spíš přítěží. Vůbec přitom nezpochybňuji architektonické kvality návrhu. Okolí nákladového nádraží však potřebujeme rozvíjet ne salámovou metodou, ale podle ucelené urbanistické koncepce s respektem k potřebám města.

————————————————-

Psáno pro Radniční noviny Prahy 3

Reklama