Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Jak jsme začali pomáhat s očkováním

Na nový rok mě samotného vůbec nenapadlo, že se městská část i já sám budu organizačně zapojovat do očkování. Když začaly přicházet v desítkách tisíc vakcíny od firmy Pfizer a výhled spuštění centrálního rezervačního systému byl ještě daleko, začalo mi docházet, jak pravděpodobné je, že vakcíny budou zahálet několik týdnů v mrazácích. Se stejnou obavou přišla i pražská radní Milena Johnová na setkání s městskými částmi 8. ledna. V tuto dobu šly navíc z více stran informace, že centrální rezervační systém bude objednávat až na únorové termíny. I kdyby se centrální systém rezervací rozběhl v polovině ledna bez problémů, bylo jasné, že bude spuštěn pozdě. V téhle situaci nešlo čekat se založenýma rukama.

Spolupráce s praktiky?

Během minulého víkendu jsem se proto obrátil na všechny praktické lékaře z Prahy 3 s dotazem, zda by byli ochotni se zapojit do procesu očkování. Byl jsem skeptik. Všude v mediích slýchám, že se s praktiky nedá počítat, že mají svoji práci a očkování je nad jejich možnosti. Reakce však byla úplně opačná. Všichni okamžitě projevili ochotu se zapojit a mnozí se začali aktivně zajímat, jak by mohli pomoci. Na trojce je 34 praktických lékařů a 3297 seniorů 80+, na jednoho tak vychází necelá stovka. Téměř všichni deklarovali, že své registrované pacienty by dokázali naočkovat maximálně do dvou týdnů. Zapojení praktických lékařů se však brzo ukázalo jako neprůchodná cesta. Centrální distribuční místo v nemocnici Na Bulovce praktikům vakcínu nevydává. Naráží to na legislativu a pravidla pro distribuci léčiva, stát navíc tuto cestu prostě nepovolil.

Spolupráce s Vinohradskou nemocnicí

Začátkem tohoto týdne jsem oslovil Vinohradskou nemocnici. Ta je jedním ze schválených očkovacích míst. Zajímalo mě, kolik vakcín mají k dispozici a jestli by nebylo možné začít očkovat seniory nad 80 let ještě před spuštěním centrálního rezervačního systému. Setkal jsem se s otevřeným a ochotným přístupem. Od náměstka Jana Votavy jsem se dozvěděl, že vakcín je dostatek a seniory mohou začít očkovat prakticky okamžitě. Jak a zda bude centrální rezervační systém fungovat ani ve fakultní nemocnici nevěděli. Velmi rychle jsme se proto domluvili, že pro registraci seniorů využijeme interní rezervační systém Vinohradské nemocnice, který již fungoval pro registrace lékařů. V úterý jsem svolal poradu s kolegy z odboru vnějších vztahů a informačního centra na Jiřáku, a požádal je, abychom pro registrace na očkování využili naši zavedenou Zelenou linku. Ve středu nám Vinohradská nemocnice otevřela přístup do rezervačního systému a vypsala první očkovací termíny. Ve čtvrtek se na Vinohrady začali přes Zelenou linku registrovat první senioři.
Tahle spolupráce s Vinohradskou nemocnicí není žádná revolta proti státu. Je zřejmé, že se centrální systém registrace měl začít připravovat i spustit mnohem dříve. Nechceme mu však v žádném případě konkurovat. Nemocnice i městská část je vedena snahou překlenout období, kdy je relativní dostatek vakcín a státní systém registrace na očkování ještě plnohodnotně nenaběhl.

A co lidé v domech s pečovatelskou službou?

V pondělí dostali vakcínu také téměř všichni klienti našeho Ošetřovatelského domova v Habrové ulici. Stát dal správně prioritu vakcinaci v domovech pro seniory. Praha 3 má přitom další dvě zařízení, která jsou určena pro bydlení seniorů, samy ale nejsou sociální službou – domy s pečovatelskou službou v Roháčově a Krásově ulici. Oslovil jsem proto magistrát a krajského koordinátora očkování, aby nám do těchto domů zajistil výjezd mobilního očkovacího týmu. Ve čtvrtek večer mi pípne smska. Na radní Milenu Johnovou se obrátil Státní zdravotní ústav, který potřebuje expresně sehnat skupinu padesáti seniorů, které by mohl ihned naočkovat, jinak by vakcína vyndaná z mrazáku musela do koše. Den na to, díky pohotové spolupráci s kolegyněmi a kolegy z Pečovatelské služby v domě v Roháčově ulici očkování bez komplikací proběhlo. Nebýt kauzy kolem SZÚ, zřejmě by se nám vakcína tak rychle nedostala. Přesto jsou za to obyvatelé domu a jejich rodiny neuvěřitelně vděční. Tihle lidé dostali vstupenku zpět do normálního života o něco dříve.

Co bude dál?

Vakcín je zatím omezený počet, ale už v březnu se to začne měnit. Očkovat se začne ve velkém a na Praze 3 musíme být připraveni. Je třeba, aby zde vzniklo několik očkovacích míst. Oslovil jsem proto Nemocnici sv. Kříže v Kubelíkově ulici, kde mají velký zájem a již požádali VZP o uzavření smlouvy, která je pro očkování nezbytná. Jsem také v kontaktu s majiteli polikliniky na Jarově, kde by očkovací místo dávalo velký smysl. Za městskou část se budeme snažit otevřít očkovací místo i na poliklinice Olšanská nebo na jiném vhodném místě. Počítám samozřejmě s praktickými lékaři. Ti se mají podle státní vakcinační strategie zapojit do očkování nejdříve v únoru s dodávkou prvních vakcín AstraZeneca.
Reklama