Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Jeseniova 36 – převzít odpovědnost za svůj majetek

Bývalý objekt Českého rozhlasu v Jeseniově 36 koupil před lety developer WH Estate. Od počátku ho plánuje zbourat a na jeho místě postavit nový dům. Léta běží, objekt chátrá, zanáší se odpadky a dochází zde k požárům. Developer dělá, co může, posílá sem ostrahu, uklízí, deratizuje. Poslat dům k zemi ale nechce, i když dokumentaci demolice poslal na radnici už vloni. Odkládá ji údajně v důsledku rozhodnutí magistrátu, že bude posuzován vliv stavby na životní prostředí v tzv. procesu EIA.

Předčasná demolice objektu je pro investora, jehož primárním cílem je maximalizovat zisk, nákladná. Úvěr na demolici a stavbu je výhodnější si vzít až ve chvíli, kdy vznikne stavebním povolením právo stavět. Nižší zisk ale pro developera není polehčující okolnost, měl by převzít odpovědnost za svůj majetek. Odůvodňovat odložení demolice běžícím procesem EIA není fér, jde o zákonný proces, se kterým bylo třeba dopředu počítat.

A co radnice? Odbor životního prostředí nařídil deratizaci, stavební úřad pokutu 25 tisíc. Pakatel, který investor zaplatí a jede se dál. Starostka se příliš nevyjadřuje, uzavřela totiž s developerem smlouvu o spolupráci, ve které se předem zavázala stavbě umetat cestu, výměnou za svolení, aby přes pozemek investora vedl kabel k napájení chystaného nového občerstvení na Parukářce.

Udržovat stávající stav je pro developera výhodné ještě z jednoho důvodu. Lidé budou nakonec rádi, že je nová stavba zbaví požárů a krys. Na to, že je předimenzovaná, ještě rádi zapomenou.

/psáno pro Radniční noviny Prahy 3 – listopad 2017/

800px-Jeseniova_38_a_36

Reklama