Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Město pro lidi – chceme doplnit přechody na Koněvově ulici

Technická správa komunikací připravuje na rok 2020 rekonstrukci Koněvovy ulice, která být provedena v obdobných parametrech ulice Husitské realizované v roce 2018. I když projekt rozhodně představuje posun k lepšímu, výsledek rekonstrukce Husitské budí oprávněné rozpaky a je promarněnou příležitostí proměnit ulici v příjemný městský bulvár.

Projekt na Koněvovu jsme zdědili a prakticky od začátku mandátu jednáme, zda by se ještě nedal „zlidštit“. Z vedení hlavního města Prahy nyní přišly dodatečné podněty – v ulici chybí bezpečná opatření pro cyklistiku a infrastruktura pro dobíjení elektrobusů – ty by mohly jezdit na liniích 133, 136 a 207, což velmi vítáme. I pro Prahu 3 se tak otevřela možnost znovu projekt korigovat.

Hlavním nedostatkem chystané rekonstrukce je minimum stromů. Na to je ale již zřejmě pozdě, protože sítěmi se již hýbat nedá. Věcí, kterou lze ale snad celkem snadno napravit, jsou chybějící přechody pro chodce přes Koněvovu na mnoha místech – zejména na křižovatkách s ulicemi Hájkova, Ostromečská a u komunistickou asanací zničené ulice Budovcova, kde mají vzniknout i nové zastávky autobusu. Pěší prostupnost je tu přitom zásadní, protože jinak se lidé, kteří se třeba nepohybují tak čiperně jako ostatní nebo mají z jedoucích aut strach, mnohem hůře dostávají do parku, na cyklostezku či na zastávku autobusu.

Jsem moc rád, že jsme v Radě městské části jednohlasně rozhodli (usnesení č. 166 z 20. 3. 2019) o tom, že má Praha 3 doplnění přechodů pro chodce požadovat. Stojíme o to, aby se Koněvova ulice posunula od dopravní tepny blíže tomu, co je dobré pro místní lidi.

Budu ještě jednat s náměstkem primátora pro dopravu, coby zadavatelem a investorem stavby, aby si požadavky Prahy 3 také osvojil. Jestli projektant požadavky Prahy 3 zapracuje, to ještě uvidíme. Držte nám palce.

 

Návrh na doplnění přechodu u Hájkovy ulice:

Návrh na doplnění přechodu u Ostromečské ulice:

Návrh na doplnění přechodu u bývalé Budovcovy ulice:

Návrh na posunutí přechodu u ulice Rokycanova:

Návrh na posunutí přechodu u křižovatky Ohrada:

Reklama