Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Smutný příběh kempu na Pražačce

Kemp na Pražačce postupně vybudoval a od roku 2003 provozuje pan Renza. Radnice Prahy 3 minulý rok dosadila do vedení SaRAP, organizace spravující kemp, nového ředitele pana Bartáska. Ten se rozhodl pana Renzu z kempu odstranit, protože platí nízké nájemné. Oblíbené místo setkávání provozované s nesamozřejmým vkusem, originalitou a otevřeností se tím ocitlo v zásadním ohrožení. Aniž se Bartásek snažil o dohodu s Renzou o zvýšení nájmu, vyhlásil v březnu, těsně před zahájením letošní sezony, výběrové řízení na nového provozovatele. Porušil přitom základní zásady výběrových řízení. Nestanovil dopředu, od kdy má být kemp provozován nebo jak se vyřeší majetkové vztahy k současným stavbám. Pravidla výběru a podmínky provozování byly zcela netransparentní.

Nejvyšší nabídku podal pan Harvalík, nebyl však schopen kemp zprovoznit už letos. Bartásek proto vymyslel šalamounské řešení. Umožnil Renzovi, ve výběrku třetímu, aby kemp provozoval ještě letos (nikdo jiný by to tak rychle nesvedl), prvnímu Harvalíkovi dal v rozporu se zadávacími podmínkami odklad až napřesrok (aby se mohl připravit) a druhého uchazeče obešel úplně. Výsledek výběrka nikde nezveřejnil.

Postup v obvyklém výběrovém řízení je přece zcela jiný. Zadavatel dopředu transparentně určí podmínky soutěže, vítěz pak dostane k podpisu návrh smlouvy, pokud nepodepíše, je k podpisu vyzván druhý a pak další v pořadí.

Žižkovská radnice by se měla snažit provozovatele v měřítku Prahy dnes již unikátního místa udržet a ne přihlížet, jak je amatérskými kroky postupně a potichu vyháněn ze Žižkova. Podporujeme proto projednání okolností výběru nového provozovatele a možností zrušit výběrové řízení na zastupitelstvu. Občané už pro to sesbírali dostatek podpisů.

Reklama