Reklama
 
Blog | Ondřej Rut

Zastupitelé mohou dát stopku zástavbě zeleně na Balkáně

Dětské hřiště a část parku mezi bazénem na Pražačce a DDM Ulita by mohly být zastavěny bytovými domy. Platný územní plán pozemky chrání jako plochy pro zeleň a veřejnou vybavenost, pracovní návrh nového metropolitního plánu je však začleňuje pod lokalitu Balkán, která má být určena primárně pro bytovou výstavbu. Dětské hřiště samotné je v majetku MČ, není proto ohroženo tolik jako park, který je v soukromých rukou. MČ si tyto pozemky pouze pronajímá, aby je mohla udržovat ve veřejném zájmu. Vlastníci dnes sice prohlašují, že na pozemku chtějí stavět pouze objekty pro rekreaci, územní plán by jim však v navržené podobě umožnil kdykoli v budoucnosti změnit postoj a pozemek prodat nebo přímo využít pro developerský projekt.

Postoj zastupitelů je pro budoucí osud těchto pozemků zcela klíčový. Pořizovatel územního plánu může požadavek MČ na zachování zeleně jen těžko pominout. Spolek pro ochranu zeleně na Krejcárku a na Balkáně proto zorganizoval petici, ve které žádá, aby se k problému vyjádřilo celé zastupitelstvo Prahy 3. Kauza se tak může objevit již na programu řádného jednání 20. 6.

Věc se zdá jednoznačná, ani náhodného kolemjdoucího by nenapadlo, že sami zastupitelé MČ by mohli souhlasit se zástavbou parku na Krejcárku. Fakt, že výbor pro územní rozvoj se nedokázal shodnout na žádném společném stanovisku a že jednoznačnému vyjádření se vyhýbá i starostka, ale napovídá, že to může být daleko komplikovanější.

O této a dalších kauzách si přečtěte na webu www.zizkovnezastavis.cz

Reklama
20160721_151351_resized